Billedkavalkade fra saneringen i 1954

Fotografier fra før og under saneringen af Borgergade / Adelgade-kvarteret i 1954, således som det blev dokumenteret af Københavns Kommune.  Billederne findes på Det Kgl. Bibliotek og Københavns Museum.

Adelgade i 1941 set fra Gothersgade mod Skt. Pauls Kirke.

Baggård og bagtrappe i det saneringsmodne Borgergade / Adelgade-kvarter. Før saneringen var det Københavns værste slum med brandfarlige trapper og baghuse.

 

Baggård

Baggård i Adelgade 51 (nu en del af Dronningegården) en varm sommerdag med tætte baghuse og vasketøj mellem husene.

 

Hjørnet af Adelgade 93 og Sølvgade 1, som nu er hjørnet af Kronprinsessegården 1 . Samtidig med saneringen forlængede man Sølvgade til Borgergade og gav Sølvgade nye gadenumre. Tidligere Sølvgade 1 blev til Sølvgade 13. Fotografen står, hvor man rev bygningerne ned og foretog et gadegennembrud. Samtidig nedlagde man Prinsensgade, som gik fra nuværende Adelgade 47 til Borgergade.

Adelgade set mod Skt. Pauls kirke. Børnene sidder på det, som i dag er Dronningegårdens parkeringsplads. Til venstre bag børnene ses, at nedrivningen af de ulige numre i Adelgade er i gang. Her ligger i dag Adelgade 47, 49 og 51. Bygningerne til højre er endnu ikke revet ned- 

Billedet viser arealet efter det var ryddet til den nuværende Kronprinsessegården 1. I baggrunden ses Sølvgade, som i dag er numrene 13, 15 og 17. Til venstre for skorstenen ses gavlen af kasernen i Kronprinsessegade 40. Skorstenen blev væltet. Både kasernebygningen og muren står der stadig.

Støbning af kælder og parkeringskælder under Adelgade 47, 49 og 51. I forgrunden kælderen til Sølvgade 13, 15 og 17. Resultatet: Kronprinsessegården 1 stod færdigt i 1957.

Grunden mellem Adelgade og Borgergade efter at den var ryddet og Prinsensgade nedlagt. Fotografiet er taget fra stilladset til Dronningegården, hvis anden fase blev færdiggjort i forbindelse med saneringen i 1954. På billedet herunder er området markeret med (2).

Luftfotografi lige efter opførelsen af Kronprinsessegårdene. Det er de lyse bygninger i øverste højre hjørne ved krydset Sølvgade/Adelgade, markeret med (1). Grunden overfor mellem Adelgade og Borgergade er endnu ikke bebygget (2). I den forbindelse blev Sølvgade forlænget til Borgergade. Den sidste blok i Dronningegården er under opførelse (3). I billedet til venstre længere nede ad Adelgade ses Københavns første elektricitetsværk med tre skorstene (4). (Privateje)

 Karreplan 1888

Karréplan af området mellem Dronningens Tværgade og Sølvgade fra 1888, som sikkert har været uændret frem til saneringen. Kronprinsessegården 1 ligger i dag på et areal, der omfattede matrikelnumrene Sankt Annæ Vester 263, 264, 265, 266, 268, 269, 270, 271, 410 og 411. Gadenumrene var Adelgade 83-93 og Sølvgade 1-3. Se kortet i stor størrelse i Det Kgl. Biblioteks billedbase. Det var en meget tæt og usund bebyggelse med flere baghuse og fabrikker i baggårdene. Kronprinsessegården 1 har i dag matrikelnummer Sankt Annæ Vester 652 og følger historiske skillelinjer fra de gamle matrikelnumre.